HYGENIQ & Royal Brinkman breiden samenwerking uit

kassen blog

HYGENIQ & Royal Brinkman breiden samenwerking uit

Glazen die een AR-coating bevatten zijn vandaag de dag te reinigen met milieuvriendelijke middelen zónder schadelijke dampwerking. De nieuwe glasreiniger van HYGENIQ in Enschede is het alternatief voor de agressieve reinigingsmiddelen op basis van fluor. 2018 was het eerste jaar waarin de biologische glasreiniger van HYGENIQ, de “Greenhouse Glassclean”, op grote schaal werd toegepast tijdens de teelwisseling. Dit is het resultaat van een samenwerking tussen HYGENIQen Royal Brinkman. Zij ondertekenden officieel medio december 2018 een samenwerkingscontract. Daarmee is Royal Brinkman officieel de exclusieve distributeur van Greenhouse Glassclean.


Van links naar rechts: Royal Brinkmans inkoopdirecteur, Ramon Verdel, HYGENIQ commercieel directeur Mario Bussink en Gai Vegter, productspecialist bij Royal Brinkman bezegelen de samenwerkingsovereenkomst.

De oplossing voor milieubewuste vraagstukken
De constante ontwikkeling in de tuinbouw vraagt om een nieuwe aanpak als het gaat om het reinigen van de kas. Het glas dat in de tuinbouw wordt gebruikt is voorzien van een anti reflecterende coating (AR) en kan niet gereinigd worden met de huidige courante reinigingsmiddelen. Deze brengen namelijk onherstelbare schade toe aan de anti reflecterende coating die voor ongeveer 8% meer lichttransmissie moet zorgen. Bovendien zou het zonde zijn om deze procenten licht niet te kunnen benutten, doordat het glas niet gereinigd kan worden met enkel water.

Ook de toekomstige zuiveringsplicht en nullozing in Nederland dwingen de tuinbouwsector ertoe om met verantwoorde oplossingen te komen. Dit geldt natuurlijk op alle vlakken, waaronder het reinigen van de kas. Fluorverbindingen breken niet af en kunnen zodoende niet toegepast worden in kassen die waterstromen recirculeren. De markt ziet al langere tijd een verschuiving naar duurzamere en biologisch geteelde groenten en fruit. Ook voor deze telers is Greenhouse Glassclean een welkome introductie.

Royal Brinkman heeft medio 2017 naar een samenwerkingsverband gezocht met HYGENIQ. Zij hebben kennis van bio-based oplossingen. Samen vormen HYGENIQ en Royal Brinkman partners in de transitie naar een schonere, groenere en veiligere tuinbouwsector.

Delen