5 tips voor de ultieme schoonbeleving in hotels & vakantieparken
Voldoe jij aan de hygiëneverwachtingen van jouw gasten? De schoonbeleving is één van de belangrijkste criteria waarop mensen de kwaliteit van hun hotelverblijf beoordelen.
Van hotelkamers wordt verwacht dat ze schoon en hygiënisch zijn. Is dit niet het geval, dan is er een grote kans dat gasten niet tevreden zijn en niet meer terugkomen na hun eerste verblijf. Het is dus belangrijk om aan de hygiëneverwachtingen van gasten te voldoen. Dat is niet zo gemakkelijk als het lijkt, want terwijl de hygiëneverwachting van mensen is verhoogd, moesten veel hotels noodgedwongen bezuinigen op schoonmaakkosten vanwege de coronacrisis. Reinigingsmiddelenproducent HYGENIQ geeft 5 tips die jou helpen de schoonbeleving van jouw gasten te verbeteren.
Tip 1: Het begint al bij de entree
Zoals genoemd is een schone hotelkamer belangrijk voor een prettig verblijf, maar de eerste indruk gebeurt al bij de entree. Ziet de lobby er smoezelig uit? Dan sta je al 1-0 achter. Misschien nog wel belangrijker is de buitenzijde van het gebouw. Het buitenaanzicht kan mensen weerhouden om binnen te stappen, ook al is het interieur keurig op orde.
Bekijk de entree eens door de ogen van jouw gasten. Wat valt je op als je buiten staat. En wat valt je op als je binnenkomt? Door op deze manier naar de ruimte te kijken vallen verbeterpunten je sneller op en kan je resultaatgericht schoonmaken.
Tip 2: Zorg dat deze onderdelen van de ruimte altijd schoon zijn
Waar letten mensen op wanneer zij bepalen of een ruimte schoon is of niet? Uit onderzoek is gebleken dat mensen voornamelijk waarde hechten aan schone vloeren, muren, deuren en toiletfaciliteiten (Lockyer, 2003). Zorg daarom dat deze onderdelen regelmatig worden gereinigd, zodat de ruimte er altijd spic en span uitziet en de schoonbeleving zal direct beter worden.
Dit kan je bijvoorbeeld gemakkelijk bijhouden met een multifunctioneel product, zoals de OXYZEN Z.1 van HYGENIQ. Dat is een op actieve zuurstof werkende, dagelijkse reiniger die geschikt is voor alle waterbestendige oppervlakken in het sanitair en interieur, inclusief vloeren.
Houdt er daarbij ook rekening mee dat mensen volle, drukke ruimtes sneller zien als niet-schoon. Een georganiseerde, rustige ruimte vinden mensen vaak prettiger om naar te kijken en wordt vaker als schoon beoordeeld.
Tip 3: Breng de hygiëneverwachtingen van gasten in kaart
Mensen verwachten verschillende gradaties van hygiëne aan de hand van de locatie waar zij zich bevinden. Aan een knusse bed & breakfast stellen gasten andere hygiëne-eisen dan aan een luxueus hotel. Je doet er goed aan om de hygiëneverwachtingen van jouw gasten in kaart te brengen, zodat je deze efficiënt kan managen.
Als je weet wat jouw gasten belangrijk vinden, weet je ook waar je goed op moet letten. Luister daarom altijd naar de feedback van klanten en noteer dit, zodat je hier later patronen in terug kan vinden. Een handige manier om dit te meten is door gasten na afloop van hun verblijf te vragen om een korte enquête in te vullen waarin ze hun verblijf beoordelen. Zo weet je precies wat jij kan doen om de schoonbeleving van gasten te verbeteren.
Tip 4: Geur doet wonderen
De eerste indruk van een ruimte wordt sterk beïnvloed door de geur die daar hangt. Wanneer mensen een geur opmerken, beoordelen zij die als aangenaam of onaangenaam. Een aangename geur zorgt ervoor dat de service ook sneller wordt beoordeeld als aangenaam.
Hoe werkt dat precies? Dit fenomeen heeft te maken met de directe verbinding tussen ons reukvermogen en het limbisch systeem in onze hersenen. Het limbisch systeem is het centrum van emotionele stimuli en bepaalt onze primaire emoties. Hierdoor roept geur daadwerkelijk emoties in ons op. Een positieve geur staat gelijk aan een positieve emotie.
Natuurlijk moet je voorkomen dat een ruimte vies ruikt (bijvoorbeeld door middel van een nare geurtjesverwijderaar), maar voor de ultieme schoonbeleving kan je nog een stapje verder gaan. Zorg ervoor dat er een frisse, subtiele geur in de ruimte hangt en jouw gasten beoordelen de ruimte een stuk schoner.
Tip 5: Echt schoonmaken doe je zonder schadelijke stoffen
Een ruimte is pas echt schoon wanneer er geen schadelijke dampen hangen. Wist je dat dagelijks schoonmaakdampen inademen net zo slecht voor je longen kan zijn als een pakje sigaretten per dag roken? (Svanes et al., 2018). Daar wil je jouw gasten en jouw werknemers natuurlijk voor behoeden. Gebruik daarom altijd veilige reinigingsproducten. De schoonmaakoplossingen van HYGENIQ bevatten geen schadelijke stoffen, zijn huidmild en kunnen veilig zonder handschoenen gebruikt worden.
Hopelijk helpen deze tips je om de hygiëneverwachtingen van jouw gasten te overtreffen en de schoonbeleving te verbeteren. Wil je vaker artikelen van HYGENIQ lezen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief! Dan ben je voortaan als eerste op de hoogte als er een nieuw artikel gepubliceerd wordt.
Onze schoonmaakexperts geven graag advies over onze reinigingsmiddelen. Voor meer informatie neem contact met ons op via info@hygeniq.com of bel naar +31 (0)53 428 2860.
Bronnen gebruikt bij het schrijven van deze blog:
Barber, N. and Scarcelli, J.M. (2010), “Enhancing the assessment of tangible service quality through the creation of a cleanliness measurement scale”, Managing Service Quality, Vol. 20 No. 1, pp. 70-88.
Brown, S.W., Gummeson, E., Edvardsson, B. and Gustavsson, B. (1991), Service Quality: Multidisciplinary and Multinational Perspectives, Lexington Books, New York, NY.
Jiang, Y., & Wen, J. (2020). Effects of COVID-19 on hotel marketing and management: a perspective article. International Journal of Contemporary Hospitality Management.
Lockyer, T., 2003. Hotel cleanliness—how do guests view it? Let us get specific. A New Zealand study. Int. J. Hosp. Manag. 22 (3), 297–305. https://doi.org/10.1016/S0278-4319(03)00024-0
Svanes, Ø., Bertelsen, R. J., Lygre, S. H., Carsin, A. E., Antó, J. M., Forsberg, B., … & Svanes, C. (2018). Cleaning at home and at work in relation to lung function decline and airway obstruction. American journal of respiratory and critical care medicine, 197(9), 1157-1163.
Vilnai-Yavetz, I. & Gilboa, S. (2010) The effect of servicescape cleanliness on customer reactions. Service Marketing Quarterly, 31, pp.213-234
Vos, M. C., Galetzka, M., Mobach, M. P., van Hagen, M., & Pruyn, A. T. (2019). Measuring perceived cleanliness in service environments: Scale development and validation. International journal of hospitality management, 83, 11-18.